Wat voor soorten rivierkreeften zijn er?

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 21:25

De Europese rivierkreeft

Astacus astacus, de Europese rivierkreeft, is de meest voorkomende soort rivierkreeft in Europa en een traditionele voedselbron. Net als andere echte rivierkreeften is A. astacus beperkt tot zoet water en leeft hij alleen in niet-verontreinigde beken, rivieren en meren. Het wordt gevonden van Frankrijk in heel Midden-Europa, naar het Balkan-schiereiland, en in het noorden tot aan Scandinavië en Finland, en Oost-Europa. Mannetjes kunnen tot 16 cm lang worden en vrouwtjes tot 12 cm

Het is de enige inheemse rivierkreeft in Nederland

De rode Amerikaanse rivierkreeft

De rode Amerikaanse rivierkreeft

In Nederland komen verschillende soorten uitheemse rivierkreeften voor waarvan de meeste afkomstig zijn uit Noord-Amerika. Om die reden worden de verschillende soorten vaak aangeduid met de verzamelnaam ‘Amerikaanse rivierkreeft’. De Rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) is niet de meest voorkomende maar wel de bekendste soort van de Amerikaanse rivierkreeften. Deze soort kruipt namelijk uit het water om nieuwe leefgebieden te zoeken en wordt daardoor regelmatig door mensen gezien. Bij benadering kunnen de kreeften zich soms agressief gedragen. De Rode Amerikaanse rivierkreeft is over zijn hele lichaam en scharen felrood gekleurd zonder vlekken of strepen. Op zijn scharen heeft deze een soort rode knobbels. De soorten verschillen sterk in grootte, vorm en kleur.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft

Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft

De lichaamskleur van de Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft is donkerrood met een zwarte wig op de dorsale buik. Lichaamskleur kan variëren. kleinere individuen kunnen bruin zijn met gevlekte vlekken . De scharen bezitten talloze witte knobbeltjes en kleine knobbeltjes bedekken het schild. De Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft heeft lange, smalle scharen zonder ruimte tussen dactyl en propodus in gesloten toestand. Het gedeelte op de rug tussen de twee helften van het kopborststuk is open, maar smal. De gestreepte Amerikaanse rivierkreeft wordt vaak verward met de rode Amerikaanse rivierkreeft, maar als je goed kijkt zijn er duidelijke morfologische verschillen. Lengte ligt tussen de 7-13 cm.

Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft

Volwassen dieren van de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft zijn donkerbruin. Kenmerkend zijn de strepen die dwars over het achterlijf lopen. De grootte van een volwassen dier is minimaal 10 cm en maximaal 15 cm.

Het dier kan drager zijn van de kreeftenpest

Sinds 2016 staat deze soort op de lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de EU. Dit betekent onder andere dat een levende gevlekte rivierkreeft niet langer in de Europese Unie mag worden gehouden, ingevoerd, vervoerd, gecommercialiseerd, gekweekt, gebruikt, uitgewisseld noch vrijgelaten in de natuur.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft

Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft

De geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft heeft een  donkerbruine kleur, met een bruingroene tint aan de bovenzijde van zijn scharen. Een kreeft van
maximaal 13 cm.

Deze rivierkreeft heeft zijn naam te danken aan de grote knobbels op zijn lichaam, vooral op zijn scharen.

Signaalkreeft of Californische rivierkreeft

 

De signaalkreeft is te herkennen aan de witte vlek op de bovenzijde van het scharniergewricht van de grote scharen. Soms is de vlek ook turquoise of lichtblauw van kleur. De onderzijde van de scharen kleurt oranje tot felrood. De kleur van het schild is overwegend licht- tot donkerbruin. Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes. Vorm en grootte van scharen kunnen bij deze soort erg variëren. Het schild is meestal glad en vertoont geen stekels of knobbels.

Kan tot 25 cm groot worden

                                                                                                                     Turkse rivierkreeft

Volwassen Turkse rivierkreeften kunnen een lichaamslengte bereiken van 15 cm.
Meestal is de Turkse rivierkreeft oranje of bleek bruin van kleur, in sommige gevallen kunnen ze een diepe olijfgroene kleur hebben. Alle tussenvormen (van licht oranje tot donkergroen) kunnen voorkomen.

Ze kunnen makkelijk een leeftijd bereiken van meer dan 5 jaar in het wild. De Turkse rivierkreeft is geslachtsrijp vanaf zijn derde of vierde levensjaar en plant zich hier in de Benelux voort in de herfst, tussen Oktober en November. De eitjes worden tijdens de winter onder de staart gedragen en komen uit in de lente of het begin van de zomer. Per dracht kunnen grote vrouwtjes gemiddeld 400 eitjes produceren.